Ny erhvervsdykkeruddannelse klar til lancering

5. juli 2024

I uge 27 var arbejdsgruppen omkring udviklingen af en civil erhvervsdykkeruddannelse i Danmark samlet i Thyborøn for at gøre status. Repræsentanter fra Dansk Industri, Søfartsstyrelsen, politiske fagudvalg, branchevirksomheder samt EUC Nordvest kunne konstatere, at indsatsen i det forgangne år, nu har udmøntet sig i et køreklart uddannelseskoncept, der står klar til at stå sin prøve til september, hvor de første civile erhvervsdykkerhold skydes i gang.

Den nye erhvervsdykkeruddannelse, der udbydes af EUC Nordvests afdeling i Thyborøn, North Sea College, har været længe undervejs. Således er det mere end fem år siden, de første idéer om en ny erhvervsdykkeruddannelse blev luftet, da det stod klart, at Forsvarets udbud af erhvervsdykkerkurser ikke længere matchede branchens behov i tilstrækkelig grad.

Stort behov for generationsskifte
Hvor mange erhvervsdykkerhold, der vil blive udbudt på årsbasis, er endnu ikke fastlagt, da man af gode grunde ikke kender det reelle behov. – Et forsigtigt bud er, at vi forventer at uddanne ca. 30 nye erhvervsfiskere årligt, men det kan i realiteten ende med at blive markant flere. Vi oplever en stor interesse for det nye udbud. Det første hold er fyldt op, og vi er allerede begyndt at skrive folk på venteliste – og så er vi i dialog med en større virksomhed, der forventer at sende et stort antal medarbejdere på erhvervsdykkerkurser her inden for de næste par år. Der er ingen tvivl om, at vi med den nye erhvervsdykkeruddannelse rammer et uindfriet behov i branchen, fortæller direktør Hans Chr. Jeppesen fra EUC Nordvest.

Divisionschef Jørn Asmussen fra entreprenørvirksomheden CG Jensen er helt enig, og han glæder sig over udsigten til at få tilført nye erhvervsdykkere til erhvervet. – De nuværende erhvervsdykkere er, for manges vedkommende, ved at være godt oppe i årene, og der er derfor et stort behov for at få tilført nye, yngre kræfter. I CG Jensen bruger vi erhvervsdykkere til langt de fleste opgaver, så det er farligt, både for os og for branchen generelt, hvis vi lige pludselig står i en situation, hvor vi ikke kan få de folk, vi skal bruge. Så vi skal virkelig have spredt budskabet om, at man nu har muligheden for at uddanne sig til civil erhvervsdykker i Thyborøn. Erhvervsdykker-uddannelsen er en fantastisk uddannelse, der giver adgang til et spændende arbejdsliv. Det kan i perioder være hårdt og krævende, men det er en livsstil, så man får lov at arbejde med noget, man kan lide, og samtidig kan man også tjene gode penge på det. Det håber jeg, at rigtig mange vil få øjnene op for, slutter Jørn Asmussen.

 (Kilde og foto: EUC nordvest. Motiv: Besøg på dykkerskibet ”Cable One” fra JD-Contractor. )