Fregatten IVAR HUITFELDT afsejler til Det Røde Hav

29. januar 2024

Danmark sender fregatten IVER HUITFELDT til operation under den internationale maritime koalition i og omkring Det Røde Hav. Det sker for at styrke den maritime sikkerhed. Fregatten vil desuden forventeligt kunne indsættes i en kommende EU-ledet sømilitær mission i området. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

IVER HUITFELDT sejler i dag den 29. januar 2024 fra Flådestation Korsør via Suez kanalen ind i Det Røde Hav. Her skal skibet  indgå i den amerikansk-ledede defensive Operation Prosperity Guardian, hvis formål er at sikre retten til fri sejlads gennem Det Røde Hav, Bab el-Mandab-strædet og Adenbugten.

Ved et pressemøde inden afgang sagde forsvarsminister Troels Lund Poulsen at Houthiernes angreb mod international skibsfart og dermed sikkerhed i internationalt farvand er stærkt bekymrende og en alvorlig trussel mod den internationale verdensorden. – Som en stor søfartsnation har Danmark en klar interesse i at bidrage til sikkerheden på havet. Derfor har regeringen besluttet at sende et militært bidrag ved fregatten IVER HUITFELDT til Det Røde Hav. En beslutning, der forventes at være bred opbakning til i Folketinget, lød det fra Troels Lund Poulsen.

Danmark har af flere omgange bidraget til forskellige indsatser i området siden 2008. Regeringen har med beslutningsforslag B 103 anmodet Folketinget om samtykke til udsendelse af danske militære bidrag med henblik på at styrke den maritime sikkerhed i og omkring Det Røde Hav. Med beslutningsforslaget vil det danske militære bidrag forventeligt kunne indsættes i den muligt kommende EU-ledede sømilitære mission i området.

Foruden deltagelsen i den defensive Operation Prosperity Guardian stiller Danmark med en stabsofficer til en amerikansk-ledet offensiv koalition i rammen af beslutningsforslag B 104, som Folketinget vedtog den 24. januar. Koalitionen udfører offensive aktioner mod Houthi-bevægelsen, der skal reducere Houthiernes evne til at angribe skibsfarten og få dem til at standse med disse ulovlige angreb.
(Foto: Forsvarsgalleriet)