Trods rejserestriktioner har knap 3000 søfarende fløjet via København ved ud- og framønstring

20. juli 2021

Da verden lukkede ned efter udbruddet af COVID-19 i starten af 2020 blev det fra den ene dag til den anden næsten umuligt for de søfarende at komme til og fra skibene. Det resulterede i, at de, der var om bord, måtte tage meget længere udmønstringer end normalt – uden vished om, hvornår de kunne komme hjem.

Men den 20. juli 2020 kastede regeringen rederierne en redningskrans. Efter samarbejde med Metal Maritime, Maskinmestrenes Forening og Danske Rederier gjorde regeringen det muligt at bruge Københavns Lufthavn som knudepunkt for besætningsskift. – Jeg er stadig taknemlig over den hjælpende hånd, regeringen rakte os for et år siden. Ellers ved jeg helt ærligt ikke, hvordan vi skulle have fået vores gode folk ud og hjem fra skibene. Det var sejt at se, hvor hurtigt vi kan rykke i Danmark, når situationen kræver det., siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier i en udsendt presseinfo.

Ordningen tillod søfarende at anvende visa-reglerne på en måde, så de kunne få visum til at rejse gennem Danmark for at på- eller afmønstre i Danmark eller et af nabolandene. Her et år efter har 2986 søfarende været gennem Københavns lufthavn, og de danske rederier bruger stadig ordningen ofte. For selvom det er blevet lettere at skifte besætninger verden over, så kræver det ofte en håndholdt indsats. – Selvom der er fuld fart på udrulning af vacciner, og vi alle sammen i nogen grad har vænnet os til at leve med Corona, så dukker der hele tiden nye varianter op, der lukker grænser ned og gør det vanskeligt for vores søfarende at komme til og fra arbejde. Derfor er jeg glad for, at ordningen er blevet forlænget. Nu håber vi på, at besætningshubben kan udvides med også at give mulighed for at vaccinere de besætningsmedlemmer, som kommer gennem hubben, lyder det fra Anne H. Steffensen.
(Kilde og foto: Danske Rederier)