Topplacering til dansk flagede skibe

20. juni 2023

For tredje år i træk er skibe under danske flag, blevet udpeget som de skibe, der har størst sikkerhed om bord.

Det fremgår af en netop offentliggjort liste fra Havnestatskontrolregimet Paris MoU, som laver over 17.000 havnestatskontroller om året.

På kontrollerne kan alt fra redningsbåde til flugtveje, søfolkenes certifikater og skibets konstruktion blive tjekket, og det er altså i vigtige forhold som disse, at skibe på dansk flag er de allerbedste. 

– Det vidner om, at vi har nogle rederier, som tager det meget seriøst, og at der er styr på tingene om bord. Det understreger en ordentlighed, som altid har præget dansk skibsfart, og det er med til at give dansk flag en høj anerkendelse ude i verden, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier i en pressemeddelelse.

Ved kontrol bliver resultaterne holdt op mod IMO’s regelsæt og ved for mange fejl og mangler, kan skibet i værste fald blive tilbageholdt. Havnestatskontrollen anvender en risikobaseret tilgang, hvor flagstater som ofte har mange fejl, bliver kontrolleret hyppigere end andre. Derfor er der en ekstra gevinst ved at have styr på sikkerhedsparametre om bord.

– Når dansk flag er kendt som et kvalitetsflag betyder det, at vi sjældnere bliver udtaget til kontrol, og at kontrollen ofte foregår hurtigere. Den fordel har de danske rederier givet sig selv, ved at være seriøse i alt fra øvelser om bord til uddannelse af besætningerne, uddyber Anne H. Steffensen, der også giver den danske Søfartsstyrelse en del af æren for topplaceringen.

Dette på baggrund af den gode dialog der er mellem Søfartsstyrelsen og rederierne om, hvordan man sikrer sig at leve op til de mange krav fra IMO.

(Foto: Danske Rederier)