Svendborg Kommune er en maritim højborg

12. november 2021

Stopper man ti tilfældige på gaden, vil sandsynligheden være langt større for at møde en søfarende på Ærø eller Fanø end i Aarhus eller København.

De to øer topper listen over danske kommuner med flest søfolk pr. indbygger, og de ti første kommuner på listen udgøres af land- eller yderkommuner, viser en ny analyse fra Danske Rederier.

-De søfarende er vellønnede og er med deres bosætning i yderområderne med til at holde hjulene i gang uden for de større byer. Når de først er hjemme, er de hjemme i længere perioder og er derfor ikke afhængige af at være tæt på en arbejdsplads, siger Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier. Svendborg er et af de steder, der bor rigtig mange søfolk. Byen kommer ind på en tredjeplads ift. indbyggertallet, men ligger på førsteplads, når man ser på det totale antal søfolk i kommunerne.

Kigger man endnu bredere på branchen og medtager alle, der arbejder i den maritime industri, er 14 procent af årsværkene i Svendborg tilknyttet det maritime. Det viser en anden analyse om Maritime Højborge, som Danske Rederier er medforfatter til. – Svendborg er og bliver en maritim højborg. Det er lige før, at der kommer havvand ud af hanerne i byen, og de maritime erhverv generer 10 procent af byens omsætning. Derfor er det heller ikke overraskende, at mange søfolk gerne vil bo netop her, siger Jacob K. Clasen.

Kommuner med flest søfolk per indbygger
1 – Ærø
2 – Fanø
3 – Svendborg
4 – Lolland
5 – Bornholm
6 – Guldborgsund
7 – Frederikshavn
8 – Langeland
9 – Faaborg-Midtfyn
10 – Hjørring
Kommuner med flest søfolk i alt
1 – Svendborg
2 – Københavns
3 – Guldborgsund
4 – Lolland
5 – Esbjerg
6 – Frederikshavn
7 – Aalborg
8 – Bornholm
9 – Odense
10 – Hjørring

(Kilde og foto: Danske Rederier)