Søværnet skal måske have en enhed på arbejde i Guineabugten

12. marts 2021

Flere medier skriver, at forsvarsminister Trine Bramsen har spurgt Forsvaret om det er muligt at sende et danske flådefartøj ned til Guineabugten for at dæmme op på de piratangreb der på det seneste blandt har været rettet mod tre dansk ejet handelsskibe.

Dansker Rederiers adm. direktør Anne H. Steffensen siger således i en presseinfo, at man er nødt til få styr på sikkerheden i Guineabugten. – Derfor er jeg meget glad for, at forsvarsministeren deler vores opfattelse af situationens alvor, og at hun har bedt Forsvaret undersøge, om det er muligt at sende et dansk skib til området. Retten til fri sejlads er helt afgørende for en stolt søfartsnation som Danmark, og et dansk skib dernede vil afgjort kunne gøre en stor forskel, lyder det fra Anne H. Steffensen.

Guineabugten vest for Afrika er, hvad angår pirateri, verdens farligste farvand. I 2020 skete 95 procent af alle kidnapninger til søs i Guineabugten. Området er meget stort, og piraterne opererer ofte langt fra kysten, og derfor er håbet, at flere lande vil følge trop.

– Danmark kan dog ikke løfte den store opgave alene, så jeg håber, at andre lande vil følge trop og være med til at sikre, at handelsflåden kan sejle frit i området. Jo flere lande, der står sammen om at løfte den vigtige opgave, jo større chance er der for, at vi kan gøre en forskel. Der har lige været endnu et angreb mere på et handelsskib i bugten i går, hvor dele af besætningen er kidnappet, så ingen tvivl om at det haster med at finde en løsning, siger Anne H. Steffensen.

Fakta om Guineabugten:

  • Mere end 95 procent af alle kidnapninger til søs skete sidste år i Guineabugten.
  • I alt blev der registreret 130 kidnapninger*, som er det højeste antal, International Maritime Bureau nogensinde har set i området.
  • I 2019 blev der registreret 121 kidnapninger* i Guineabugten, og i 2018 78 kidnapninger*.
  • Herudover kommer en lang række hændelser, hvor skibe er blevet angrebet, og pirater kan have været ombord, men besætningen ikke er blevet kidnappet.
  • Januar 2021 blev ”MAERSK CARDIFF” angrebet syd for Nigeria.
  • December 2020 blev ’MAERSK CADIZ’ angrebet af pirater næsten samme sted.
  • November 2020 blev ’TORM ALEXANDRA’ angrebet.
  • I alle tre tilfælde slap besætningerne heldigvis fysisk uskadte fra hændelserne med hjælp fra henholdsvis nigerianske og et italiensk krigsskib.
  • Forsvarets Efterretningstjeneste skriver i seneste risikovurdering for 2020 blandt andet, at de underlæggende årsager til pirateriet ikke forventes at ville ændre sig positivt på kort til mellemlangt sigt. De forventer heller ikke, at Nigeria og de øvrige lande vil kunne gribe effektivt ind over for piraterne.

 (Kilder: Søfart og Danske Rederier. Foto: Søren Konradsen/MTUD arkiv)