Særudstilling på Marstal Søfartsmuseum

27. oktober 2020

Med Søværnets Tamburkorps som musisk staffage åbnede Marstal Søfartsmuseum sidst i august særudstillingen ”I skal ikke blive glemt – Marstals døde i forbindelse med Anden Verdenskrig”.

Ifølge museumsleder (frem til 1. november 2020) Erik B. Kromann er særudstillingen et tiltag i forbindelse med en bogudgivelse om 81 søfarende, to medsejlende og to modstandsfolkmed tilknytning til Marstal Sogn, som omkom eller blev henrettet i forbindelse med Anden Verdenskrig.

-Søfolkene var i skudlinjen fra 1939 og længe efter fredsslutningen, hvor minesprængning med dødelig udgang så sent som april 1953 sendte sit sidste grumme budskab til marstalfamilier, fortæller Erik Kromann der uddyber: – Oplysninger om de mange skæbner er grundig researchet og forfattet af Gunner Egholm Rasmussen og Karsten Hermansen. Det er ganske forfærdende og samtidigt gribende at læse om de grusomme tildragelser for dem, der stod midt i det og de, der gik hjemme og frygtede det værste. De danske søfolk blev de første danske modstandsfolk, idet de mønstrede ud i bevæbnede allierede skibe. Søfolkene var fåmælte om deres dåd, hvilket titlen på H.C. Røders to-binds værk om krigssejlerne, ”Vi sejlede bare”, fortæller alt om. Ordene var hentet fra interview med marstalskibsføreren Peter Kromann Bjark: Jeg gjorde som alle de andre – jeg sejlede bare. Han modtog som en af de ganske få udlændige udmærkelsen ”The most excellent Order of the British Empire”.

I forbindelse med bogudgivelsen blev en særudstilling med samme titel åbnet på Søfartsmuseet. Udstillingen er tilrettelagt og gennemført af museets nye leder David Thygesen-Tashev.

Marstal Søfartsmuseum ligger på adressen Prinsensgade 2, Marstal. Åbningstider i vinterhalvåret er: mandag-lørdag kl. 1100-1500 – Grupper kan varsko og komme ind uden for disse tider og ugedage.