PETER WILLEMOES skal forstærke Standing NATO Maritime Group 1

10. januar 2022

Danmark udsender fregatten Peter Willemoes og fire F-16 kampfly til henholdsvis NATOs stående flådestyrke og til suverænitetshåndhævelse i Baltikum. Det sker for at bidrage til, at NATO har de nødvendige kapaciteter til rådighed til afskrækkelse i den nuværende sikkerhedspolitiske situation omkring Ukraine. Det oplyser Forsvarskommandoen.

 Ruslands militære opbygning ved Ukraines grænser og hårde tone over for NATO fik i december NATO’s hovedkvarter til at anmode medlemslandene om styrker til at sikre, at alliancen har de nødvendige kapaciteter til rådighed. Den danske fregat skal forstærke den ene af NATO’s stående flådestyrker, Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), og de fire F-16 kampfly skal være med til at håndhæve suveræniteten over NATO’s luftrum i Baltikum.

 Fregatten PETER WILLEMOES er klar til indsættelse fra midten af januar og de fire F-16 kampfly lidt senere på måneden. Danmark stiller løbende styrker til lignende opgaver, men her er der tale om to ekstra bidrag ud over de i forvejen planlagte udsendelser. Hermed medvirker Danmark til, at NATO har de nødvendige styrker til rådighed til at afskrække fjender fra at krænke alliancens territorium på et tidspunkt, hvor situationen i Ukraine kan true stabiliteten i Europa.

Årsagen til at Forsvaret med så kort varsel kan sende PETER WILLEMOES af sted er, at Danmark i 2022 har en fregat tilmeldt NATO’s reaktionsstyrker. Fregatten var derfor i forvejen på højt beredskab. SNMG1 opererer normalt i Østersøen samt det nordlige og østlige Atlanterhav. PETER WILLEMOES skal indgå i styrken frem til udgangen af april. 

 De fire F-16 kampfly forventes at skulle operere fra Litauen. To af flyene er operative, mens to er reserve. Opgaven er at opretholde suveræniteten over Baltikums luftrum, hvilket Flyvevåbnet har gjort regelmæssigt som en del Baltic Air Policing – senest fra 1. september til 1. december 2021. Estland, Letland og Litauen råder ikke selv over et Flyvevåben, og derfor skiftes andre NATO-lande til at sikre det baltiske luftrum mod krænkelser fra andre nationers militærfly. 

(Kilde og foto: Forsvarskommandoen)