Danske propelspecialister holder gang i offshore vindmølleparker

18. januar 2023

Det Nordsjællandske firma Hundested Propeller er blevet en del af den kritiske infrastruktur på flere internationale offshore vindmølleparker, oplyses der i en pressemeddelelse.

Når manglende vind er skyld i, at vingerne på de enorme havvindmøller i offshore parkerne Hornsea 1 og Hywind i Nordsøen står stille, er der ikke meget at gøre. Skyldtes stilstanden derimod en mekanisk fejl, er det altafgørende at servicebådene fra skotske Maritime Craft Services hurtig og sikkert kan komme frem uanset vind og vejr og få møllerne i gang igen.

– Mekaniske fejl og andre skader på møllerne skal hurtigst muligt udbedres. Nedetiden betyder store tab for alle parter fra vindmølleparkens ejere til de forbrugere, som strømmen skulle være gået til. Derfor er det absolut nødvendigt, at vi kan stole på vores materiel, og at bådene hurtigst muligt kan komme tilbage i aktion, hvis de bryder ned, lyder det fra Ewan Manson, der er Superintendent hos det skotske firma, der siden 2002 har opereret på flere store offshore vindparker i Storbritannien og Nordeuropa.

Til at løse opgaverne råder servicefirmaet over 11 såkaldte Crew Transfers Vessels SWATH-både. Heraf drives to af dem af to gange controllable og tailshaft-løsninger der er specialfremstillet hos Hundested Propeller. Ved Hornsea 1 er det fartøj der bruges der desuden udstyret med to gearkasser ligeledes leveret af de danske eksperter.

Samarbejdet mellem Maritime Craft Services og Hundested Propeller har stået på siden 2016.

(Foto: Maritime Craft Service)