Danmark går forrest for at højne sikkerhed i Guineabugten

19. januar 2021

Den danske regering tager nu et meget konkret skridt i kampen for at dæmme op for pirateri.

Især Guineabugten vest for Afrika er hårdt plaget af piratangreb, hvor mere end 95 procent af alle kidnapninger til søs skete sidste år. De seneste måneder er tre danske handelsskibe blevet angrebet.

Danske Rederier har løbende været i dialog med regeringen om den alvorlige situation, og derfor er CEO i TORM og formand for Danske Rederier, Jacob Meldgaard både glad og taknemmelig over dagens melding om, at en ny særlig repræsentant for maritim sikkerhed udnævnes: – Der er grund til at anerkende, at regeringen har kastet sig helhjertet ind i en meget svær og alvorlig problemstilling. Efter flere angreb på danske skibe har der været en god og seriøs dialog om sikkerhedssituationen i Guineabugten, og beslutningen om at udnævne en særlig repræsentant for maritim sikkerhed viser, at Danmark som søfartsnation går forrest for at bekæmpe pirateri, siger Jacob Meldgaard og fortsætter: – Det er bestemt ikke uden bekymringer at sende søfolk ind i et område, som, vi ved, er hårdt plaget af pirater. Søfolk skal kunne passe deres arbejde uden frygt for at blive angrebet eller kidnappet.

Ny repræsentant får en vigtig rolle

Guineabugten er uden sammenligning det farligste farvand at sejle i. Danmark har i øjeblikket udsendt en forbindelsesofficer til området.

Den nye særlige repræsentant for maritim sikkerhed bliver Jens-Otto Horslund, og sammen med udnævnelsen øger Danmark støtten til bekæmpelse af maritim kriminalitet med 10 mio. kroner.

Efter flere møder med blandt andre Danske Rederier har forsvarsminister Trine Bramsen meldt ud, at hun forsøger at skaffe opbakning til en militær indsats i Guineabugten. Den nye repræsentant får en vigtig rolle i det arbejde: – Det kræver både benarbejde og diplomatisk knofedt at skaffe opbakning til en styrket militær indsats i Guineabugten, og derfor er jeg utrolig glad for, at regeringen nu tager et vigtigt skridt på vejen ved at afsætte flere midler og udnævne en særlig repræsentant for maritim sikkerhed. Danmark kan ikke stå alene med opgaven om at sikre retten til fri sejlads i Guineabugten, og den nye ambassadør vil spille en afgørende rolle i at skaffe opbakning til en internationalt ledet operation, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

(Kilde og foto: Danske Rederier)