Bæredygtig bugserbåd på plads i Aarhus Havn

8. oktober 2021

”Hermes” blev navnet på Aarhus Havns nye bugserbåd da den primo oktober blev døbt af havnenes driftsdirektør Anne Zachariassen.

Ifølge det oplyste er ”Hermes” den første bugserenhed i verden, der kan bugsere med kun én motor, selvom den er udstyret med to. Det betyder, at man kan tilpasse dens ydeevne til opgaven og dermed i væsentlig grad spare brændstof til opgaver, der ikke kræver dens fulde trækkraft. – De færreste tænker nok over, at en bugserbåd er helt essentiel i en havn, der anløbes af så store skibe, som tilfældet er i Aarhus. Mange skibe kan hverken komme ind eller ud af havnen uden at blive bugseret, og derfor har det været afgørende for os, at vi fremover kan gøre det langt mere bæredygtigt, siger CEO Aarhus Havn Thomas Haber Borch.

Han peger på, at ”Hermes” ud over at være bæredygtig også er mere sikker end den bugserbåd, den afløser. Det skyldes, at den er langt mere manøvredygtig, og det højner sikkerheden ved både ind- og udsejling af havnen.

”Hermes” kan sejle 13 knob på to motorer og 10 knob på én motor. Den har et pæletræk på 66,5 tons, hvilket er 21 tons mere end den bugserbåd, der nu udgår af driften, og 11 tons mere end ”Aros”, der er Aarhus Havns anden bugserbåd. ”Hermes” er godkendt til let is sejlads og er udstyret med kran og brandsprøjte, så den kan assistere med brandslukning fra vand siden, hvis det skulle blive nødvendigt. (Kilde og foto: Aarhus Havn)