Mandskab fra inspektionsskibet VÆDDEREN hjælper med oprydning i de to bygder Nuugaatsiaq og Illorsuit

Arktisk Kommando støtter det Grønlandske selvstyre ved oprydning og indsamling af personlige ejendele i området, der blev ramt af tsunami. Arktisk Beredskabsstyrke aktiveres for første gang. Det oplyser Værnsfælles Forsvarskommando.

Inspektionsskibet VÆDDEREN skal støtte det Grønlandske selvstyre med at indsamle personlige genstande fra huse i de to bygder Nuugaatsiaq og Illorsuit, der ligger i det område, der den 16. juni blev ramt af en tsunami. Risikoen for nye fjeldskred, som vil kunne udløse flodbølger vurderes at være så høj, at befolkningen fra de to bygder hverken kan få lov at komme tilbage til bygderne eller til selv at hente deres ejendele, inklusive både og fangstredskaber, som er vigtige for, at de evakuerede beboere kan komme videre med deres liv et nyt sted. Opgaven omfatter også støtte til at fjerne miljøfarligt materiale og delvist sammenstyrtede bygninger i de ødelagte bygder og hjælp til at fjerne drivende gods og bygningsdele i havet, som vil kunne udgøre en fare for skibe i området.

Ud over VÆDDEREN og dens besætning skal opgaven løses af personel fra det lokale beredskab i Qaasuitsup Kommunia, politiet og tre mand fra Beredskabsstyrelsen, samt et Challengerfly fra Luftgruppe Vest. Personellet fra Beredskabsstyrelsen indgår i den Arktiske Beredskabsstyrke og det er første gang, at dele af styrken indsættes til en opgave i Grønland.

Under selve operationen skal besætningen hjælpe med at indsamle personlige genstande i bygderne og med at indsamle genstand i havet. Samtidig skal VÆDDEREN sørge for at overvåge det usikre fjeld for at kunne varsle mandskabet på land, så de kan bringe sig i sikkerhed, hvis der sker nye fjeldskred. De tre mand Beredskabsstyrelsen skal særligt yde faglig støtte vedrørende miljøoprydning og sikkerhedsvurderinger af bygninger. (Kilde: Værnsfælles Forsvarskommando)