Den første MH-60R Seahawk indsat operativt i Nordatlanten

Ved en ceremoni ombord på inspektionsskibet HVIDBJØRNEN blev den første MH-60R Seahawk helikopter medio december 2017 indsat på skibet. Det skriver Værnsfælles Forsvarskommando. Dermed er den første Seahawk-helikopter nu operativ i Nordatlanten og vil fra nu af deltage i Forsvarets opgaveløsning i farvandene omkring Færøerne og Grønland.

- Det er en fantastisk dag. Seahawk-helikopteren er en utrolig brugbar kapacitet. Det er en af de mest moderne maritime helikoptere, der findes, så den er jeg meget glad for at modtage her ombord,” siger skibschefen på HVIDBJØRNEN kommandørkaptajn Niels Markussen.

Seahawk’en skal afløse Lynx-helikopteren, og dermed overtage hele det opgavekompleks, som forgængeren har løst godt siden 1980. Det betyder især tilstedeværelse ombord på de danske inspektionsskibe i Nordatlanten.  Seahawken er en stærkere og mere robust helikopter end forgængeren, og ikke uvæsentligt har den en meget stor udholdenhed. Det er af afgørende betydning i et område, hvor afstandene altid er store.

Seahawk’en kommer under tjeneste ved Færøerne og Grønland til at høre hjemme ombord på et af de fire inspektionsskibe af THETIS-klassen, som har hangar ombord. Her kan helikopteren stå tørt og varmt i et ellers til tider barsk, koldt og vådt klima. Men også inspektionsfartøjerne i KNUD RASMUSSEN-klassen har helikopterdæk, hvor Seahawk-helikopteren kan lande og få brændstof fyldt på. 

Lynx’en blev officielt udfaset ved et arrangement på Helicopter Wing Karup den 15. december 2017. (Kilde: Værnsfælles Forsvarskommando)